IE6 warning U gebruikt momenteel Internet Explorer 6, we raden u wegens beveiliging- en grafische redenen aan om uw browser te updaten naar een
nieuwe versie van Microsoft Internet Explorer. Deze kunt u downloaden via Windows Update of door hier te klikken.
Verhuurgroep Nederland Verhuurgroep Nederland Verhuurgroep Nederland Verhuurgroep Nederland Verhuurgroep Nederland Verhuurgroep Nederland Verhuurgroep Nederland Verhuurgroep Nederland

17-12-2009 | Richtlijn Steigers

Per 1 januari 2010 zullen alle beleidsregels van de arbeidsinspectie worden ingetrokken, waaronder ook de beleidsregel 7.4-5 voor steigers. De overheid stelt wel doelschriften vast; dat wil zeggen het minimum niveau van bescherming voor werknemers om veilig te kunnen werken.

VSB (Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingsbedrijven), KOMAT en Aboma + Keboma hebben voor steigers een arbocatalogus opgesteld; de Richtlijn Steigers en streven ernaar om met dit document de diverse wet- en regelgeving op dit gebied te kanaliseren. De Richtlijn Steigers is daarmee het document voor steigerbouw, voor zowel bedrijven en zelfstandigen die in Nederland steigers bouwen als voor de gebruikers van steigers. Het voorziet daarmee in de behoefte aan uniforme informatie,instructies en regelgeving voor steigerconstructie. Aluminium rolsteigers vallen buiten de context van de Richtlijn Steigers.

Waar op dit moment door de arbeidsinspectie op wordt gelet is dat de steigerbouwer tijdens de montage en de demontage van de steigers altijd aangelijnd is. Indien dit niet mogelijk is zal men voorloop leuningen moeten gebruiken. Ook is de afstand van de steiger tot de gevel een belangrijk punt waar opgelet wordt. Deze mag in de regel niet meer zijn dan 15cm. De steigers moeten voorzien zijn van kantplanken. Niet standaardconfiguraties moeten getekend en berekend worden. Een standaardconfiguratie is: een aantal gestandaardiseerde varianten (bouwvormen) van stalen steigerconstructies waarvoor een voldoende zekerheidsniveau wordt gegarandeerd door middel van de in de Richtlijn Steigers gegeven voorwaarden.

disclaimer | algemene voorwaarden | sitemap